sábado, 20 de julio de 2013

MANIFEST PER LA RECONSTRUCCIÓ DE L’ESPAI SOCIALISTA



Nou eixos per la trobada de l’espai socialista

1- El contracte social
El marc relacional entre el factor treball i el factor capital que havia trobat un equilibri en el desenvolupament de l’estat del benestar, s’ha trencat pels efectes de la crisis  i decantat descaradament a tesis neoliberals en perjudici dels treballadors.
Esdevé, avui, un objectiu inajornable acabar amb la desigualtat creixent com un model socialment acceptat.
2.- Les llibertats civils
L’onada conservadora imposa lleis que afecten directament a drets fonamentals, i posant en greu perill el règim de llibertats.
I per tant, cal emprendre accions concretes sobre:
·       La laïcitat.
·       Impedir les lleis que vol imposar el PP, Llei Wert, Llei Fernàndez, Llei Gallardón.
·       Derogar la reforma laboral.
·       Restablir els drets de manifestació.
·       Completar el procés de recuperació de la memòria històrica.
·       Un nou sistema fiscal que penalitzi als moviments especulatius i els paradisos fiscals.
3.- Un nou model productiu
El contracte social només es pot refer sobre la base d’un nou model econòmic que prioritzi l’economia productiva per sobre l’especulativa.
L’alt nivell de coneixements adquirits per les darreres generacions proporcionen noves habilitats que ben canalitzades ens ha de portat a gaudir d’un nivell de vida més elevat que l’aconseguit fins el dia d’avui.
Només amb una decidida acció governamental encaminada a facilitar l’entesa entre els agents productius (empresaris, autònoms i treballadors) basada en termes de llibertat, productivitat i transparència permetrà superar l’actual marc de relacions laborals que està causant tantes penúries a la classe treballadora.
S’haurien d’emprendre accions decidides encaminades a:
·       Control democràtic de les institucions financeres.
·       Control democràtic del sòl.
·       Distribució equitativa del treball, entre els productors de béns i productors de serveis buscant un sistema de retribucions justes que permetin viure dignament a tots els treballadors.
·       Prioritzar la utilització d’energies netes.
4.- La inversió,  l’educació i la investigació com a prioritats d’Estat
Cal una planificació acurada de totes les infraestructures: transport, energètiques, sanitàries, educatives, etc. enfocades al servei dels ciutadans.
L’educació i la investigació han de ser prioritàries, són els dos pilars que han de sostenir el nou sistema productiu. Per ser més eficaços han d’actuar conjuntament les institucions públiques i privades però sempre sota la direcció dels poders públics.
5.- La crisi d’Estat
Els ciutadans d’aquest país es comprometeren activament en el canvi econòmic, social i polític, feren confiança en el model. Ara la crisi econòmica ha posat en evidència que els punts de referència s’han anat perdent en el temps, els partits i sindicats, han demostrat la seva incapacitat per redreçar aquesta situació.
La tecnoestructura de l’Estat ha impedit qualsevol reforma del model social i polític de l’organització del propi Estat.
A Catalunya s’ha arribat a creure que amb la independència, amb el “nosaltres sols”, com a alternativa, es pot abordar i resoldre aquesta crisi social i econòmica.
La solució s’ha de trobar per la via d’un canvi constitucional, que asseguri el benestar de tots els ciutadans, reconegui les singularitats de les diferents nacionalitats que componen l’estat espanyol, els seus models organitzatius, així com un nou model de finançament  que reequilibri tota l’estructura de l’Estat (govern central, autonòmic, municipal).
6.- El Federalisme
En un món global necessitem un camí en direcció contrària al “sols millor”. Hem de crear una força capaç de fer nous plantejaments basats en la concertació, cooperació, associació, solidaritat… Per a aconseguir aquests objectius, és necessari construir, col·laborar,  FEDERAR.
Unes bases mínimes per a fer-lo possible a la Catalunya d’avui:
·       Modificació de la Constitució: canvi model d’estat.
·       Reconeixement de Catalunya com a Nació.
·       La llengua, l’ensenyament, l’autoorganització s’han de respectar, intocables sense consens democràtic.
·       S’ha d’assegurar un adequat repartiment de recursos
7.-  La Regeneració Democràtica
Els socialistes en l’etapa actual, només poden ser creïbles si a una proposta de regeneració de l’Estat, amb un nou model d’organització territorial, s’hi afegeix una proposta de regeneració democràtica, basada en:
·       Un sistema electoral que retorni als ciutadans el control i la decisió sobre els seus candidats i els seus electes.
·       Un sistema de finançament dels partits polítics basat en la transparència.
·       Recuperació de la política com a solució col·lectiva davant dels poders difosos i opacs de la conspiració neoliberal.
·       La independència del poder judicial, la seguretat i la protecció jurídica de tots els ciutadans.
8.- La  Regeneració  de l’organització dels socialistes
Els socialistes només seran creïbles si s’associa la regeneració democràtica del país a la  regeneració de la seva pròpia organització.
·         Recuperar l’ètica com a principi fonamental en les relacions entre les persones.
·         Lluita implacable contra la corrupció.
·         Eleccions primàries. Neutralitat de l’aparell en aquest procés.
·         Incompatibilitats en els càrrecs orgànics i de representació.
·         Un estatut especial per els militants que treballen en les administracions.
·         Regulació per la via de capacitat, mèrit, i idoneïtat pel nomenament directe de càrrecs en l’ Administració.
9.- L’organització de la Pau/La sostenibilitat del Planeta
Els moviments econòmics i demogràfics comporten que tots els ciutadans siguem interdependents, per tant ens hem de dotar de sistemes que garanteixin per a tots les mateixes oportunitats de desenvolupament, sent molt respectuosos en el seu entorn i les seves creences, encara que això comporti que en els països “rics” s’hagin d’adoptar formes de vida més austeres.

La solució no pot ser mai individual, com ens volen fer creure, hem de recuperar o crear noves formes organitzades que ens permetin lluitar contra aquest “establiment” que ens està portant a una situació insostenible. 

***********************************************************************************


Nueve ejes por el encuentro del espacio socialista 
1- El contrato social
El marco relacional entre el factor trabajo y el factor capital que había encontrado un equilibrio en el desarrollo del estado del bienestar, se ha roto por los efectos de la crisis y decantado descaradamente a tesis neoliberales en perjuicio de los trabajadores.
Acontece, hoy, un objetivo inaplazable acabar con la desigualdad creciente como un modelo socialmente aceptado.
2.- Las libertades civiles
La oleada conservadora impone leyes que afectan directamente a derechos fundamentales, y poniendo en grave peligro el régimen de libertades.
Y por lo tanto, hay que emprender acciones concretas sobre:
·         La laicidad.
·          Impedir las leyes que quiere imponer el PP, Ley Wert, Ley Fernàndez, Ley Gallardón.
·         Derogar la reforma laboral. 
·         Restablecer los derechos de manifestación.
·          Completar el proceso de recuperación de la memoria histórica.
·         Un nuevo sistema fiscal que penalice los movimientos especulativos y los paraísos fiscales.
3.- Un nuevo modelo productivo
El contrato social sólo se puede rehacer en base a un nuevo modelo económico que priorice la economía productiva por encima de la especulativa.
El alto nivel de conocimientos adquiridos por las últimas generaciones proporcionan nuevas habilidades que bien canalizadas nos han de llevar a disfrutar de un nivel de vida más elevado que el conseguido hasta el día de hoy.
Sólo con una decidida acción gubernamental encaminada a facilitar el entendimiento entre los agentes productivos (empresarios, autónomos y trabajadores) basada en términos de libertad, productividad y transparencia permitirá superar el actual marco de relaciones laborales que está causando tantas penurias a la clase trabajadora.
Se tendrían que emprender acciones decididas encaminadas a:
·         Control democrático de las instituciones financieras. 
·         Control democrático del suelo. 
·         Distribución equitativa del trabajo, entre los productores de bienes y productores de servicios buscando un sistema de retribuciones justas que permitan vivir dignamente a todos los trabajadores 
·         Priorizar la utilización de energías limpias. 
4.- La inversión, la educación y la investigación como prioridades del Estado
Hace falta una planificación cuidadosa de todas las infraestructuras: transporte, energéticas, sanitarias, educativas, etc. enfocadas al servicio de los ciudadanos.
La educación y la investigación tienen que ser prioritarias, son los dos pilares que tienen que sostener el nuevo sistema productivo. Para ser más eficaces tienen que actuar conjuntamente las instituciones públicas y privadas pero siempre bajo la dirección de los poderes públicos.
5.- La crisis del Estado
Los ciudadanos de este país se comprometieron activamente en el cambio económico, social y político, dieron confianza al modelo. Ahora la crisis económica ha puesto en evidencia que los puntos de referencia se han ido perdiendo en el tiempo, los partidos y sindicatos, han demostrado su incapacidad para enderezar esta situación.
La tecno-estructura del Estado ha impedido cualquier reforma del modelo social y político de la organización del propio Estado.
En Cataluña se ha llegado a creer que con la independencia, con el “nosotros solos”, como alternativa, se puede abordar y resolver esta crisis social y económica.
La solución se tiene que encontrar por la vía de un cambio constitucional, que asegure el bienestar de todos los ciudadanos, reconozca las singularidades de las diferentes nacionalidades que componen el estado español, sus modelos organizativos, así como un nuevo modelo de financiación que reequilibre toda la estructura del Estado (gobierno central, autonómico, municipal).
6.- El Federalismo
En un mundo global necesitamos un camino en dirección contraria al “solos mejor”. Tenemos que crear una fuerza capaz de hacer nuevos planteamientos basados en la concertación, cooperación, asociación, solidaridad… Para conseguir estos objetivos, es necesario construir, colaborar, FEDERAR.
Unas bases mínimas para hacerlo posible en la Cataluña de hoy:
·         Modificación de la Constitución: cambio modelo de estado.
·         Reconocimiento de Cataluña como Nación.
·         La lengua, la enseñanza, la auto-organización se tienen que respetar, intocables sin consenso democrático.
·         Se tiene que asegurar un adecuado reparto de recursos
7.- La Regeneración Democrática
Los socialistas en la etapa actual, sólo pueden ser creíbles si a una propuesta de regeneración del Estado, con un nuevo modelo de organización territorial, se añade una propuesta de regeneración democrática, basada en:
·         Un sistema electoral que devuelva a los ciudadanos el control y la decisión sobre sus candidatos y sus electos.
·         Un sistema de financiación de los partidos políticos basado con la transparencia.
·         Recuperación de la política como solución colectiva ante los poderes difundidos y opacos de la conspiración neoliberal.
·         La independencia del poder judicial, la seguridad y la protección jurídica de todos los ciudadanos.
8.- La Regeneración de la organización de los socialistas 
Los socialistas sólo serán creíbles si se asocia la regeneración democrática del país a la regeneración de su propia organización.
·         Recuperar la ética como principio fundamental en las relaciones entre las personas.
·         Lucha implacable contra la corrupción.
·         Elecciones primarias. Neutralidad del aparato en este proceso.
·         Incompatibilidades en los cargos orgánicos y de representación.
·         Un estatuto especial por los militantes que trabajan en las administraciones.
·         Regulación por la vía de capacidad, mérito, e idoneidad por el nombramiento directo de cargos en la Administración. 
9.- La organización de la Paz/La sostenibilidad del Planeta
Los movimientos económicos y demográficos comportan que todos los ciudadanos seamos interdependientes, por lo tanto nos tenemos que dotar de sistemas que garanticen para todos las mismas oportunidades de desarrollo, siendo muy respetuosos en su entorno y sus creencias, aunque esto comporte que en los países “ricos” se tengan que adoptar formas de vida más austeras.

La solución no puede ser nunca individual, como nos quieren hacer creer, tenemos que recuperar o crear nuevas formas organizadas que nos permitan luchar contra este “establecimiento” que nos está llevando a una situación insostenible. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario